21 juli 2013

Misleid door Harry Potter-schrijfster JK Rowling


“Dikdoenerij genoeg
op kantoor of in de kroeg”

Twee regels uit een liedje.
Twee heel toepasselijke regels bij deze weblog…

Aan het eind van deze blog kun je de YouTube-link naar dit liedje aanklikken. Absoluut de moeite waard!

Eerst even een verhaaltje over de schrijfster van de Harry Potter-boeken.


Harry Potter-schrijfster

Dat de Harry Potter-reeks van JK Rowling (roepnaam Joanne) een gigantisch succes is, weten we allemaal.
 
JK Rowling
Maar Joanne hield het voor gezien na het schrijven van haar zevende Harry Potter-boek.



Eindelijk een boek voor volwassenen

In 2012 verscheen haar eerste boek voor volwassenen.

Vanaf het moment dat bekend werd dat ‘dé’ Harry Potter-schrijfster een boek voor volwassenen ging schrijven, waren de verwachtingen enorm hoog gespannen.

Joanne stond onder grote druk. Ze merkte dat alle ogen op haar nieuw te verschijnen boek waren gericht. Dat gaf haar veel stress.

Uiteindelijk is dit boek door critici niet bijzonder goed ontvangen.


Het geheim van Joanne

Toen Joanne aan haar tweede boek ‘voor grote mensen’ begon, gebruikte ze de list die meer schrijvers gebruiken. Ze ging haar nieuwe boek onder een schuilnaam schrijven. Ze koos voor de naam Robert Galbraith.


Dit Engelstalige boek, getiteld: The Cuckoo’s Calling’, kwam in april 20113 uit. 

Geschreven door Robert Galbraith?

De critici waren zeer enthousiast over het boek van deze zgn. debuutschrijver. De meesten prezen het boek de hemel in! Robert Galbraith werd door veel critici vergeleken met grote hedendaagse schrijvers.


Proberen iets verborgen te houden

De uitgever probeerde zo goed mogelijk verborgen te houden dat JK Rowling ‘The Cuckoo’s Calling’ had geschreven.

Maar een geheim heeft sterk de neiging om uit te lekken. Dat gebeurde dus ook. En al vrij snel.
 
Niet doorvertellen...
By the way, misschien is het allemaal wel een grote publiciteitsstunt geweest… wie zal het zeggen…

In elk geval zal de Nederlandse vertaling, getiteld: ‘Het koekoeksjong’, in oktober 2013 in grote aantallen in de boekhandels liggen.


JK Rowling alias Robert Galbraith

Zelf zegt Joanne dat ze het een bijzonder bevrijdende ervaring vond om tijdelijk Robert Galbraith te zijn. 
Goeie vraag...

Ze vertelt dat het fantastisch voelde om te kunnen publiceren zonder stress en zonder verwachtingen van de buitenwereld. Ze heeft er puur van genoten om onder haar pseudoniem kritieken op het boek te krijgen, zoals ze zegt.


Osho Zen Tarot kaart ‘Politics’ / ‘Politiek’

Je kunt je misschien afvragen: wat heeft dit verhaal over JK Rowling te maken met deze Osho Zen Tarot kaart? Nou, toch best veel…

Het thema van de kaart (kaart nummer 7 van Wolken/Denken) is het laten zien van je ware gezicht.
 
Osho Zen Tarot kaart 'Politiek'
JK Rowling verborg haar ware gezicht door te doen alsof ze ene Robert Galbraith was. Had ze als doel, zoals ze vertelt, om zonder stress haar boek te kunnen schrijven? Daar zet ik toch m’n vraagtekens bij…


Je ware gezicht laten zien

Het laten zien van je ware gezicht is voor ons toch wel lastig. Ons denkproces geeft ons namelijk al heel snel een signaal dat we in ‘die-en-die situatie’ maar beter een rol kunnen spelen. We gaan dan een masker opzetten.
 
Niet je ware gezicht willen laten zien
Er zijn verschillende soorten redenen waarom we een masker opzetten. 


Goedgezinde motieven

Allemaal doen we ons wel eens anders voor dan wat we vanuit ons hart zouden willen. Af en toe is dat domweg nodig, zoals in bepaalde omstandigheden op bijvoorbeeld je werk of in je relatie.

Stel, op een dag wil m’n baas dat ik ga overwerken. Ik zeg zo enthousiast mogelijk “Ja, dat is prima, met alle plezier hoor!” ook al heb ik daar totaal geen zin in. Ik had die avond lui op de bank willen hangen en tv willen kijken. Maar ik zet het bereidwillige-medewerker-masker op, want je weet maar nooit: onwelwillende medewerkers kunnen ontslagen worden…

Of je partner praat voor de zoveelste keer over haar frustraties over haar familie. Je bent een en al oor. Je knikt haar bemoedigend toe. Terwijl je veel liever je eigen verhaal over die leuke bowlingavond van gisteren had willen vertellen. Je zet dan maar het toegewijde-echtgenoot-masker op, want je weet maar nooit: egocentrische partners kunnen in de steek gelaten worden…

Af en toe spelen we dus simpelweg een rol. In de situaties die ik hierboven schets is dat heel begrijpelijk en volkomen normaal. Het is op zo’n moment zelfs min of meer gewenst.


Slechtgezinde motieven

Maar wat dacht je van personen die leidersfiguren en machthebbers zijn? Zouden de redenen waarom zij een rol spelen net zo goedaardig zijn? 

Nou, ik dacht het niet.

Het hebben van macht lokt bij menigeen een manipulerende handelwijze uit. Veel invloedrijke personen, zoals politici, hebben hun onschuldig lijkende gezichtsuitdrukking gewoon aangeleerd. Hun aardige uitstraling is fake. Hun werkelijke drijfveren verbergen ze achter hun façade en zijn verpakt in politieke spelletjes.
 
Pinokkio
Maar natuurlijk gedragen we ons allemaal niet altijd helemaal onschuldig. Manipulerend gedrag is niet alleen voorbehouden aan invloedrijke mensen. In ieders hoofd schuilt een politicus.

Ook ik probeer heel soms wel eens situaties en mensen naar m’n eigen hand te zetten om te krijgen wat ik wil. Als ik m’n allerliefste gezicht opzet en aan m’n man Wim vraag of hij alsjeblieft vandaag zou willen koken omdat hij zo ontzettend lekker koken kan - ook al is het die dag mijn kookbeurt – , dan is dat natuurlijk net zo goed een vorm van manipulatie. 


Een rol spelen uit onzekerheid

Een andere reden waarom we een masker opzetten, is het hebben van weinig zelfvertrouwen. Sommige mensen voelen zich erg onzeker over zichzelf. Ze doen zich daarom voortdurend anders voor dan ze werkelijk zijn.
In jezelf geloven is zo ontzettend belangrijk!

Hun gedachten zijn bijvoorbeeld: “Ik moet me wel anders voordoen dan ik ben! Anders word ik nooit aardig gevonden en krijg ik geen waardering. Want zoals ik echt ben, ben ik gewoon niet interessant en leuk genoeg.”


Weinig zelfvertrouwen

Misschien heb jij ook niet zoveel zelfvertrouwen? Zoek je waardering bij anderen? Vind je het belangrijk dat de ander je accepteert? En denk je dit te krijgen als je je maar zoveel mogelijk aanpast?

Vraag je eens af of jouw nep-gedrag daadwerkelijk oplevert wat jij denkt dat het je zal opleveren.

Misschien kom je tot een pijnlijke conclusie…


Toneelspelen

Mogelijk concludeer je dat je te vaak een rol speelt. Je durft in veel situaties niet je ware gezicht te laten zien.

Heb je misschien een bepaald beeld in je hoofd waarvan jij denkt dat de ander jou op die manier wil zien? Besef wel dat je in feite een toneelstuk speelt als je bezig bent je zo aan te passen.  
Jantje huilt, Jantje lacht

Als je doorgaat met dit spel zal dat zeker teleurstellingen veroorzaken en je uiteindelijk alleen maar uitputten. Er is namelijk niemand bij gebaat. Jijzelf nog het minst! Want wat je op deze manier ook bereikt, het zal als zand tussen je vingers doorglippen. Je zult geen blijvend resultaat bereiken.

Al met al hou je vooral jezelf voor de gek. Anderen zullen heus snel genoeg merken dat je een rol speelt.


De grote voordelen van jezelf zijn

Er zijn twee enorme voordelen aan het afdoen van al je maskers en gewoon jezelf zijn.

Voordeel 1: Mensen die jou niet willen accepteren zoals je bent, haken af
Nou, dat noem ik nog eens een groot voordeel! Daar hoef je geen traan om te laten toch? Op zulke personen zit je echt niet te wachten! De mensen die jou omarmen omdat jij gewoon jij bent, blijven over. Wel zo fijn toch?
Omarming van zon en maan

Voordeel 2: Je hoeft je kostbare energie niet meer te verspillen 
Je anders voordoen dan je bent, put je op den duur helemaal uit. Het is onnatuurlijk, je gedraagt je geforceerd. Dat is niet vol te houden. Je hoeft geen rol meer te spelen, omdat je van jezelf simpelweg jezelf mag zijn. Wel zo ontspannen toch?


Beide gezichten op de kaart 'Politics' zijn onecht

Alle twee gezichten op de kaart zijn onecht. De gezichtsuitdrukkingen zijn geacteerd.

Op de afbeelding zie je een aardig, onschuldig gezicht dat 'Je kunt mij vertrouwen' uitstraalt. Maar dat is slechts een masker. Het boosaardige, gemene gezicht dat zegt: 'Ik zal je wel krijgen' is óók een masker.
Mooi masker, maar ons ware gezicht is veel mooier

Het belangrijkste dat deze Osho Zen Tarot kaart wil vertellen, is dat we ons ware gezicht mogen laten zien.

Wees jezelf!

Wat is er nou niet gemakkelijker dan jezelf te zijn? Je hoeft je daar niet voor in te spannen, want je bent immers al de persoon die je aan de buitenwereld mag laten zien!

~Je bent goed zoals je bent!~

Kijk en luister toch vooral eens naar dit toepasselijke liedje van Van Kooten en De Bie uit 1975. Zo mooi! 
https://www.youtube.com/watch?v=xHHlTv5l2I8 
Ook al is het 38 jaar (!) geleden gemaakt, het blijft voor altijd actueel!

Kees van Kooten en Wim de Bie
Neem ook eens een kijkje op mijn Tarot-website:
http://hartvoortarot.nl

Deel dit artikel via een van onderstaande sociale media: