10 juli 2013

Boeddha's en tuinkabouters


NOS-nieuws

Kort geleden las ik op m'n mobieltje in het NOS-nieuws een item met de kop “Boeddha’s verdringen tuinkabouters”. Dat het komkommertijd is wordt hiermee wel duidelijk, maar wat een komisch nieuwsfeit!

Mooie rode puntmuts

Boeddha's versus tuinkabouters?

In het artikel stond dat de verkoop van tuinkabouters enorm is gedaald, terwijl daarentegen de boeddhabeelden niet aan te slepen zijn. Het ging met name over de tuinkabouters in Duitsland. Er staan nog steeds zo’n 25 miljoen (!) tuinkabouters in Duitse tuinen.

In ons land hebben de tuinkabouters nooit zo’n grote opmars gemaakt als in Duitsland. Maar er zijn ook in Nederland vast nog wel tuinen te vinden die worden bevolkt door deze ijverige wezentjes met puntmuts.

Maar... we willen ze niet meer...

Zie deze tuinkabouters eens vrolijk bezig zijn

Nee, tegenwoordig willen we die fel gekleurde beeldjes met kruiwagen of schep echt niet meer (als we ze al wilden natuurlijk). De tuinkabouter staat symbool voor het feit dat er hard gewerkt wordt in de tuinMaar dat is niet waar we hedentendage naar op zoek zijn als decoratie in onze tuin. 

We willen juist dat onze tuin rust en stilte uitstraalt. In ons hectische leven willen we juist op die plek lekker kunnen ontspannen. Daar past geen ijverige tuinkabouter bij, toch?

Nee, we willen boeddha’s! We houden van boeddhabeelden! 


Innerlijke rust

En overal kunnen we ze kopen: bij Xenos, Blokker, Action en in de tuincentra. Boeddha’s staan niet alleen in onze woon- en slaapkamers, ze vinden in steeds grotere getale hun weg naar onze tuinen. Ik doe er ook aan mee. Wim en ik hebben ook een boeddha in de tuin. Het voelt rustgevend, vind ik. Ons boeddhabeeld straalt kalmte en harmonie uit, zo voelt het. 

Kalm en harmonieus
Ook in mijn werkkamer heb ik een prachtig, houten boeddhabeeld staan. Ooit heb ik die gekocht op een soort rommelmarkt. Ik heb altijd het gevoel dat dit boeddhabeeld me inspireert en me dicht bij mezelf houdt. 

Mijn boeddhabeeld in m'n werkkamer

Boeddhabeelden

Maar even weer terug naar de boeddhabeelden in de tuin. 
In het artikel van de NOS staat dat boeddhabeelden niet zijn aan te slepen, zoveel worden er verkocht.

Zijn boeddhabeelden dan de nieuwe tuinkabouters geworden?

Ik zou zeggen ‘ja’. Je hoeft immers niets van het Boeddhisme of Zen af te weten om een boeddhabeeld gewoon mooi te vinden en er daarom eentje te kopen om je tuin mee te decoreren! Daar is niks mis mee.

Osho Zen Tarot kaart 'Consciousness / 'Bewustzijn'

Maar mocht je wel ge├»nteresseerd zijn in datgene waar je boeddhabeeld nou eigenlijk voor staat, dan is het ontdekken van de betekenis van de Osho Zen Tarot kaart ‘Consciousness’ / ‘Bewustzijn’ een prachtige manier om er wat dieper op in te gaan. 


De enorme boeddha die op de Osho Zen Tarot kaart is afgebeeld vertegenwoordigt het BEWUSTZIJN. Deze kaart is de Aas van het element Lucht. In de Osho Zen Tarot heeft dat element een andere naam gekregen, namelijk ‘Wolken’. En 'Wolken' staat voor ‘Het Denken’. Een Aas betekent trouwens altijd het begin van nieuwe ervaringen.

In de Osho Zen Tarot wil de hele Wolken-elementreeks van veertien kaarten ons in wezen afleren om zoveel te denken, zoveel in ons hoofd te zitten. We piekeren, malen en oordelen wat af met z‘n allen! Deze Aas maakt ons duidelijk dat we een begin kunnen maken met het afleren van al die lastige denkgewoontes. Nutteloos gepieker...

Leren om niet te denken?

Wanneer de kaart 'Bewustzijn' tevoorschijn komt als je een kaartlegging doet, kan dat betekenen dat er nieuwe ruimte ontstaat om meer besef, begrip en inzicht in het leven en alles om je heen te ontwikkelen. Dit besef of inzicht krijg je niet door het gebruiken van je denkvermogens, maar juist door het ‘niet-denken’

Dat klinkt heel raar natuurlijk: ‘niet-denken’, maar specifiek dat ‘niet-denken’ kan ervoor zorgen dat je eigen menselijke natuur, je boeddha-natuur, naar buiten komt. 

Zeg gewoon eens "Ik weet het niet", en haal je schouders op wanneer je weer eens verstrikt raakt in allerlei theorie├źn en denkbeelden over de mens en de wereld. 


We hoeven echt niet overal een antwoord op te hebben

Wat Boeddha ons bijbrengt is dat we aandacht aan alle aspecten van het leven mogen geven. Zowel aan de - in onze ogen - belangrijke als de onbelangrijke. Van Boeddha leren we dat we ons aangeboren potentieel om persoonlijk en spiritueel te groeien, kunnen benutten. We mogen voortdurend stapjes vooruit maken in ons ontwikkelingsproces als manier om tot vol bewustzijn te komen. Dit hele proces in jezelf mag je intens koesteren en goed verzorgen.


Aandacht en zorg

Vergelijk het met je tuin. Die moet je ook goed verzorgen. Alles wat groeit en bloeit in je tuin heeft jouw aandacht en zorg nodig. Het ene is daarbij niet belangrijker dan het andere. Je tuin is een geheel. Als je aan alles in je tuin aandacht geeft, wordt het een eenheid.

Het boeddhabeeld in je tuin helpt je door je er steeds aan te herinneren dat je de mogelijkheden hebt om je eigen ware menselijke natuur te ontdekken.


Rust, stilte en harmonie

Altijd bewaart de boeddha in je tuin z’n rust, stilte en harmonie, zelfs wanneer het rondom z’n hoofd hard stormt, de regen met bakken uit de hemel op hem valt, of wanneer onkruid hem overwoekert.

En als laatste: koop gerust een boeddhabeeld voor jezelf. De fabel dat je die niet voor jezelf zou mogen kopen is gewoon bijgeloof.

Geniet van je boeddhabeeld!~Met een kaars kun je duizenden kaarsen aansteken, en het leven van de kaars zal niet verkort worden. 
Geluk neemt nooit af door het te delen.~


(Boeddha)

Neem ook eens een kijkje op mijn Tarot-website: http://hartvoortarot.nl

Deel dit artikel via een van onderstaande sociale media: