4 augustus 2013

Het geheim van moedig gedrag: 3 tips om direct toe te passen

Durf jij?

Toon jij moed en morele kracht als dat nodig is?
Of trek jij je angstig terug in je schulp…

Verderop in deze blog geef ik je 3 tips om meer te durven. De tips helpen je om je niet langer te laten belemmeren door bange gevoelens. 

Geconfronteerd met een moeilijke situatie 

Allemaal komen we wel eens in een moeilijke situatie terecht. We zullen daarin dan een weg moeten zien te vinden.

Ik ook. Misschien wel vaker dan me lief is…
Heb jij regelmatig ook van
die vervelende problemen?

Wat een gedoe…

De moeilijke situaties die ik bedoel zijn de moeilijkheden die we persoonlijk ervaren. 

Soms zakt mij de moed in de schoenen in situaties zoals:
- de onzekerheid over m’n gezondheid,
- een ruzie met m’n man,
- ‘tegenwerking’ door een bepaalde instantie,
- het conflict met een collega,
of andere vergelijkbare 'toestanden'.


Lastige dingen vind ik dat. Af en toe zou ik het liefst m’n kop in het zand willen steken. Wel zo makkelijk…
M'n hoofd in het zand steken? Toch maar niet... 
Onderneem jij iets of draai jij om de hete brij heen?

In mijn hart weet ik dat het geen zin heeft om te proberen de moeilijkheden te omzeilen. En wat ook al niet helpt, is ontkennen dat ik een lastige situatie het hoofd moet bieden.

Nee, we kunnen maar beter het probleem aanpakken. En dat kan weleens moeilijk en pijnlijk zijn…

Osho Zen Tarot kaart ‘Courage’ / ‘Moed’


Als je kijkt naar deze kaart, zie je een bloem die uit de rotsen tevoorschijn is gekomen. Die kleine, mooie bloem heeft de tegenwerking van rotsen en stenen moeten doorstaan om tot bloei te kunnen komen. Het was een moeilijke weg, maar in haar kiem is er onmiskenbaar de moed geweest om uit te willen groeien tot een prachtige bloem. 
Dat heeft ze toch maar even mooi gedaan!

Hindernissen overwinnen

Als wij als mens willen ‘groeien en bloeien’, komen we - net als de bloem - ook rotsen en stenen, oftewel valkuilen en obstakels, tegen. Persoonlijk groeien, gaat niet vanzelf. Er is veel moed voor nodig. 
Het zaadje van jouw moed mag ontkiemen
Die moed is in onze kern aanwezig. Die moed in ons mag ontkiemen, mag zich gaan ontwikkelen. We hoeven onze moed alleen maar groter te laten worden.

Geen geplaveide weg

Het is veiliger om niet aan je eigen ontwikkeling te beginnen. Want hoe het pad naar jouw bloei er uitziet weet je immers niet. Het is onbekend. Er is totaal geen zekerheid. 
Je zult weinig verharde wegen tegenkomen
Je kunt allerlei problemen tegenkomen. En er is geen enkele waarborg dat je uiteindelijk volop zult groeien en bloeien. De weg van je persoonlijke groei is bezaaid met hinderlagen en struikelblokken.

Problemen hanteren

Nou, dat klonk niet erg aanlokkelijk, hè?

Maar naar mijn idee is het onvermijdelijk dat we leren met problemen om te gaan en leren tegenslagen te incasseren (tenminste als we volwassen en wijs willen zijn, toch?)

’t Kan volgens mij nou eenmaal niet anders.
 
In het licht van de zon floreren, net als
de bloem op de kaart 'Courage' / 'Moed'
Je denkt nu misschien: “Tja, dat zal dan wel, maar 't is niet eenvoudig..."

Een probleem als middel om te groeien

Een manier om met problemen in je leven om te gaan is op een heel andere manier te kijken naar het begrip ‘problemen’. Problemen die we in ons leven tegenkomen, kunnen we zien als tegenslag. We kunnen ze echter ook vanuit een meer positieve benadering gaan bekijken, namelijk als middel om te groeien.
Laat maar groeien...
3 tips om meer te durven

TIP 1: Gebruik een ander woord voor ‘probleem’. Noem een ‘probleem’ een ‘uitdaging’.

Waarschijnlijk zeg je nu: “Hè, wat een cliché zeg, dat heb ik al zo vaak gehoord, da’s makkelijk gezegd…”. Maar toch voelt het echt heel anders! Als je dit daadwerkelijk gaat doen, zul je merken dat het veel minder zwaar voelt. Probeer maar…

Het woord ‘uitdaging’ heeft een veel positievere klank dan het woord ‘probleem’. ‘Uitdaging’ nodigt als het ware uit tot actie en doet vermoeden dat er iets boeiends en succesvols kan gebeuren. ‘Probleem’ heeft een nogal passieve toon en veronderstelt dat er alleen maar lijdzaam en inactief toegekeken hoeft te worden.

De moeilijke situatie waarin je je bevindt, kun je zien als een les die het leven je probeert te leren. Als je bereid bent die les te leren, helpt je dat verder in je persoonlijke groei.

Bekijk het als een uitdaging die op dat moment op je pad komt. Besluit voor jezelf dat je die uitdaging aanneemt. De moeilijke situatie zal  heus weer voorbij gaan! Besef dat je er uiteindelijk beter door wordt. Door het probleem welbewust bij de kop te pakken, zul je alleen maar groeien in je ontwikkeling.


De belangrijkste vraag in een moeilijke situatie is niet: 
“Waarom overkomt me deze ellende?”
maar is: 
“Wat probeert het leven me te leren?”

TIP 2: Accepteer dat je niet overal controle over hebt. Je hebt alleen maar macht over jezelf.

Als we niet weten waar we aan toe zijn, maakt ons dat in de regel bang. Als we niet zelf in de hand hebben wat er gebeurt en nog gaat gebeuren, voelen we ons onzeker en angstig. Er kan immers zomaar iets gebeuren wat we helemaal niet willen.

Jammer genoeg kunnen we niet alles controleren. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat we minder gaan verdienen, hoe hard we ook werken. Of een ander voorbeeld: je relatie kan eindigen, hoeveel je ook van de ander houdt en hoe erg je je best ook doet. Op dit soort zaken hebben we helaas geen invloed.
Als je partner de relatie wil verbreken,
heb je daar niet werkelijk invloed op

Het enige waar je invloed op kunt hebben, is jezelf. 
We kunnen alleen maar onszelf veranderen.

TIP 3: Neem afstand van je gedachten. Stop met je verslaving aan ‘denken’.

Hoe meer afstand je neemt van je gedachten, hoe minder spanning en onzekerheid 
je voelt. Bang zijn zit namelijk voornamelijk in je hoofd. Angst wordt sterker als je aan dingen denkt die je niet wilt meemaken. Dat denken maakt je bang. Op zich hoeft angst niet totaal uit je leven te verdwijnen, angst hoort immers bij de normale menselijke emoties. Maar angst hoeft je niet lam te leggen en moedeloos te maken.
Denken, denken, denken...
Je denken zegt tegen je dat je datgene moet doen wat zgn. logisch is, datgene wat zekerheid biedt en datgene wat anderen waarschijnlijk zouden doen. Dat is nou juist het vervelende van het denken: terwijl je zelf weet wat het beste is voor jou, doe je het niet, omdat je bang bent om daarvoor te kiezen.

Door je gepieker en angstige gedachten ga je het probleem alleen nog maar als groter zien. Je denken komt met allerlei ongemakken en nadelen op de proppen. Je gedachten bestaan op een bepaald moment alleen nog maar uit twijfels. Angstige gedachten houden je tegen... Je denken gaat je volledig blokkeren door je angst voor bijvoorbeeld de verkeerde keuze, angst voor de gevolgen, angst voor wat anderen zullen zeggen, angst dat je het niet kunt, angst dat je volledig mislukt, enz.

Als je nou eens stopt met piekeren, dan verandert alles: 
je vindt de kracht in jezelf terug!

Moedige mensen zijn ook bang, maar ze laten zich er veel minder door tegenhouden. Wees moedig genoeg om uit te groeien tot de bloem die je hoort te worden en die je mag zijn!


~Moed is niet de afwezigheid van angst, maar de overwinning erop. Dapper is niet hij die niet bang is, maar hij die deze angst overwint.~
[Nelson Mandela]
Neem ook eens een kijkje op mijn Tarot-website: http://hartvoortarot.nl

Deel dit artikel via een van onderstaande sociale media: