27 juni 2013

Vriendelijk zijn = gelukkig zijn


Mensen die aardig tegen je zijn


Wie wil er nou niet op een vriendelijke manier behandeld worden? Wij allemaal toch? Als iemand aardig tegen je is voelt dat gewoon goed.

Jammer genoeg ontbreekt het er wel eens aan dat we vriendelijk benaderd worden. In onze jachtige tijd is dat misschien niet zo gek. Iedereen heeft het druk. Stress en irritatie komen dan snel om de hoek kijken. Wat kunnen we ons soms druk maken… En wèg is dan onze normaal zo vriendelijke uitstraling…

Gestrest en geïrriteerd
Het overkomt ons allemaal wel eens dat we onaangenaam worden bejegend. En eigenlijk zijn we zelf geen haar beter. Oké, ik spreek nu even voor mezelf…

‘Pad der Vriendelijkheid’


Misschien kan de betekenis van de Osho Zen Tarot kaart ‘Vriendelijkheid’ ons wat verder helpen op het ‘Pad der Vriendelijkheid’?


Eerst nog iets over het woord ‘vriendelijk’. We gaan dat woord nog even beter bekijken. ’Vriende - lijk’ is samengesteld uit de woorden ’vriend’ en ’gelijk’. Als je vriendelijk bent naar de ander toe, dan benader je diegene op een manier zoals je dat bij een vriend zou doen. ’Gelijk een vriend’ dus. En daar kunnen we ons allemaal wel wat bij voorstellen. Denk aan: behulpzaam, hartelijk, eerlijk, attent, oprecht, welwillend, vertrouwensvol.

Kleuren die samenvloeien


Heb je trouwens op de kaart gezien hoe het rood en het geel van de bladeren aan de bomen in elkaar overgaan? Ze vloeien samen tot prachtig oranje. Er is dus een derde kleur bij gekomen. En zie je ook het heldere licht rondom de bladeren? De twee bomen stralen één en al licht en warmte uit.


Kleuren die samenvloeien


Twee bomen van dezelfde kracht

Verder is te zien dat ze ieder met hun eigen wortels in de grond staan. Elk van de twee bomen heeft dus een afzonderlijke verbinding met de aarde. 
Geworteld in de aarde
Ze zien er trouwens beide even sterk en robuust uit. De twee bomen stralen dezelfde waardigheid uit.

Contact tussen twee mensen


Laten we de afbeelding nu eens vertalen naar een contact tussen twee mensen. Als twee personen - elk met hun eigen ‘kleur’ - op deze manier in verbinding staan, zijn ze verweven met elkaar. Het contact is warm en vertrouwensvol. Samen delen ze hun gedachten en gevoelens.

In contact met elkaar


Ze staan wel allebei stevig met beide benen op de grond. Net zoals de twee apart gewortelde bomen. Elk van de twee mensen blijft ook heel dicht bij zichzelf. Je bent namelijk nooit het verlengstuk van een ander. Elk mens is immers een totaal uniek, op zichzelf staand wezen.

1 + 1 = ?


Zo’n warm contact tussen twee mensen kan alleen ontstaan en stand houden als er een basis van gelijkwaardigheid is. Beiden moeten in staat zijn de ander aandacht te geven op een respectvolle en vertrouwensvolle manier. De energie die dan door het vriendschappelijke contact ontstaat, levert ook nog eens een extra dimensie op.

Wie kan er rekenen?

Allebei kunnen ze de meerwaarde van het oprechte contact voelen. De som van 1 + 1 is in dit geval namelijk geen 2, het is meer. Net zoals het oranje dat is ontstaan door het samengaan van het rood en geel van de bladeren.

In een nieuw licht


En niet te vergeten, in een warme en vriendschappelijke relatie kun je een licht voor elkaar zijn. Zo kun je elkaar helpen bij het vinden van oplossingen voor bepaalde problemen. Je vriend of vriendin kan een probleem waar jij mee worstelt in een heel nieuw licht plaatsen. 

Nieuwe lichtpuntjes zien...

Opeens kijk je anders tegen die ene lastige kwestie aan. Je kunt weer verder. Zo kun je elkaar als vrienden tot steun zijn.

Als laatste nog even wat prachtige woorden. 


~Vriendelijkheid in woorden schept vertrouwen. Vriendelijkheid in denken schept diepzinnigheid. Vriendelijkheid in geven schept liefde.~
[Lao-Tse]

Neem ook eens een kijkje op mijn Tarot-website: http://hartvoortarot.nl

Deel dit artikel via een van onderstaande sociale media: